Biografie Madhawie Bansidhar

Wie is Madhawie?

Hoe het allemaal begon
Madhawie begon al met dansen vanaf een jonge leeftijd. Toen ze zeven was hadden haar ouders haar op Indiase Klassieke dans gezet bij haar Guruji (lerares) Anuradha Harinandansingh. Hierbij leerde ze voornamelijk Bharat Natyam en deel Bollywood. Bharat Natyam is een vorm van Indiase klassieke dans die van oorsprong uit het Zuiden van India komt. De naam Bharata Natyam is afkomstig van BHAva (uitdrukking) + RAga (muziek) + TAla (ritme) + Natyam wat dans betekent in het Tamil. Bharata Natyam is meer dan 2000 jaar geleden ontstaan binnen de tempelmuren van Zuid-India. Beoefenaars en uitvoerders van deze danskunst waren de Devadasi’s: dienaressen en toegewijden van god. Door de jaren heen heeft deze dansuiting zich ontwikkeld en is uitgegroeid tot een danskunst die nu vele podia siert. Kenmerkend zijn hoofd-, oog-, en nekbewegingen, ritmisch voetenwerk, handgebaren en verhalende expressie. Tevens leerde Madhawie de Bollywood dans. Bollywood is de naam van de Indiase filmindustrie. Hierbij werd er vaak vrolijk gedanst en gezongen net als Indiase films (moderne Indiase dans).

Arangetram (on-stage debuut) & more dance performances
Na een aantal jaren stopte de dansjuf met het geven van dansles. Madhawie ging naar een andere dansschool waarbij ze jaren oefende om haar Bharat Natyam dans diploma te halen. Na strenge beoordelingen had ze laten zien dat ze zowel de theorie als dans in praktijk beheerste. In 2008, toen Madhawie 16 jaar was, heeft ze haar Arangetram (on-stage debuut) mogen doen. Het woord Arangetram komt uit de Tamil-taal en betekent het beklimmen van het podium door een danser na de voltooiing van de formele training. De danser kan nu verder gaan en de kunstvorm doorgeven aan andere aspirant-leerlingen van de kunst. Het uitvoeren van een Arangetram is een oude traditie, die het pad markeert voor een danser om vervolgens alleen te spelen of om training te geven aan andere dansers.

Madhawie heeft ondertussen ook meegedaan aan diverse media-, dans- en acteerprojecten. Denk hierbij aan dansprojecten aan het Korzo theater in Den Haag tijdens de Indiaas Dans Festival weken, theater- en dansprojecten aan de SKVR in Rotterdam maar ook het geven van Bollywood dans workshops gegeven aan kinderen van de basisschool en in het MBO, (internationale) YouTube dans samenwerkingen gehad, solo-optredens gegeven op verschillende gelegenheden en nog véél méér!

Guinness Book of World Records

Naar India – Guinness Book of World Records
In 2014 was Madhawie 22 en ging ze voor een half jaar naar India. Ze woonde en half jaar In Gujarat en verrichte pedagogische activiteiten in een ngo-weeshuis. Ze heeft daar tegelijkertijd ook Bharat Natyam en Bollywood danslessen gegeven aan de weeskinderen. Toch merkte ze dat ze meer kennis en ervaringen op het gebied van Bharat Natyam wilde opdoen. Ze had het gevoel dat iets ontbrak en ze er nog veel te leren viel. Naast het geven van haar eigen danslessen wilde ze dus verdiepen in Bharat Natyam en haar horizon verbreden. Ze besloot om drie keer in de week Bharat Natyam te volgen bij een ervaren Indiase dans Guruji (lerares). Dit waren letterlijk bloed, zweet en tranen, want wat was dit intensief! Madhawie had haar ‘Bharat Natyam’ kunnen opfrissen en kunnen ervaren vanuit de echte Indiase dansdocenten. Dit was voor haar een hele verrijking. Ook de Guruji (lerares) uit Gujarat was overtuigd van Madhawie’s kwaliteiten en motivatie om de Indiase dans te leren. Ze gaf wilde Madhawie graag meenemen naar het grootste Bharat Natyam optreden ooit, wat zou komen te staan in het Guinness Book of World Records! Madhawie wilde deze gouden kans niet voorbij laten gaan en was erg blij en dankbaar voor deze mogelijkheid. Ze had toen extra (privé) danslessen genomen om een Bharat Natyam dans van meer dan 12 minuten uit haar hoofd te leren en vol met passie en expressie te kunnen dansen. Op 9 januari 2015 reisde Madhawie samen met haar dansgroep van Gujarat naar Kolhapur. Dit was zo’n 32 uur met de trein! Daarbij ontmoette ze Bharat Natyam dansers van heel India. Madhawie was de enige danseres van Europa voelde zich hierdoor tevens vereerd!

Uiteindelijk hebben meer dan 2200 Bharat Natyam dansers op 10 januari 2015 tegelijkertijd meer dan 12 minuten een Bharat Natyam lied opgevoerd. Dit gebeurde in een voetbalstadium. Juryleden van London waren aanwezig om te kijken en goed te keuren of het allemaal weel klopte om het wereldrecord te halen. Dit was natuurlijk gelukt en Madhawie is tot de dag van vandaag nog steeds dankbaar voor deze levenservaring. Ook zij heeft natuurlijk haar certificaat mogen ontvangen met haar naam in het ‘Guinness Book of World Records.’

Eigen YouTube channel: Madhawie Dance & Videos
In 2016 is Madhawie gestart met haar eigen YouTube channel, genaamd: Madhawie Dance & Videos. Dit doet ze vooral omdat ze graag bezig wil blijven met dans en het graag deelt met anderen. Ze heeft veel inspiratie op kunnen doen van andere dansers en hoopt ook weer anderen te kunnen inspireren met haar dans creaties. Ze maakt voornamelijk korte videos (van ongeveer 1 minuut), zodat de aandacht van de kijker van begin tot en met het eind erbij blijft. Daarnaast houdt ze ervan om diverse toplocaties vast te leggen met haar camera en wat is nou mooier om daar een dans video te maken en dan te delen met de wereld?!

In februari, maart en april van het jaar 2016 is Madhawie tevens naar India geweest voor haar onderzoek naar talentontwikkeling bij weeskinderen in hetzelfde ngo-weeshuis in Gujarat. Hier gaf ze dus weer de danslessen aan de weeskinderen maar heeft ze dit keer ook gefilmd voor haar YouTube channel! Dit is nu Madhawie Dance School en te zien op: https://www.youtube.com/c/madhawiedanceschool 2017 is bijna voorbij en ondertussen heeft Madhawie al diverse hotspots in kaart gebracht middels haar dans videos! Zo kun je (naast Nederland) dans videos zien van Madhawie zien die ze heeft opgenomen in de volgende landen: België, Italië, Oostenrijk, Spanje, Thailand, India en er komen vast nog meer! Madhawie heeft momenteel meer dan 2400 subscribers en meer dan 600.000 views op haar kanaal/dans videos!

COVID-19: mogelijkheden voor Online Bollywood dans!
Madhawie zag de lockdown door COVID-19 als een mogelijkheid. Zij kreeg ideeën en tegelijkertijd ook aanvragen die haar wensen stimuleerden: ‘Het opzetten van digitaal dansles!’ Zij begon in december met meer dan vijftig online deelnemers en gaf gratis Online Bollywood Danslessen. Door haar opgebouwde netwerk via TikTok met ruim 46.000 volgers had zij wat bereik. Uiteindelijk kon ze met de geïnteresseerden door en heeft zij wekelijks twee Online Bollywood Danslessen gegeven op de woensdag via Zoom aan zowel jonge meiden als volwassenen. Dit was geslaagd en binnenkort komen hier video’s van online op haar YouTube kanaal. Daarnaast wil Madhawie zowel digitaal dans aan blijven bieden als (het weer) starten van live danslessen in een professionele danszaal! Doe jij ook mee? Madhawie Dance School is er voor jou! Klik hier voor meer info / inschrijven.

Madhawie’s boodschap voor andere dansers
Door Madhawie’s danscarrière/ervaringen is haar boodschap: ‘Blijf altijd doorzetten, tot dat je je doel hebt bereikt!’ Als je iets wilt, droom het – wens het en doe het! Ze heeft zeven maanden alleen in India geleefd (stagegelopen en onderzoek gedaan naar talentontwikkeling bij weeskinderen in een weeshuis). Ze heeft daar ook tegenslagen gehad, maar ze bleef altijd positief en leefde elke dag met een lach. Die positieve energie en gedachtes hebben haar elke dag zoveel vreugde en liefde laten ervaren. Ook door haar familie en man die haar altijd motiveren is ze blij met wat ze tot nu toe heeft mogen bereiken. Zet door, leef je dromen en bejegen zowel goede als niet goede mensen goed, dat is hoe goedheid ontstaat!

Madhawie: ‘Ik geef het publiek het gevoel dat zij in een Bollywood film zitten en neem hen mee in deze vrolijke wereld gepaard aan emoties’

Madhawie wil met alle liefde mijn vreugde haar dans kwaliteiten en kennis delen met iedereen. De meeste Bollywood liederen gaan over liefde, blijheid en geeft een feestelijk gevoel. Dit past goed bij Madhawie, want ze vindt het heerlijk om anderen aan te steken met haar lach maar hen tevens te activeren tijdens haar optreden. Ja, echt! Ze probeert het publiek soms mee te laten klappen of gebruikt regelmatig attributen, zodat het echt een Bollywood spektakel is! Ze zegt ook: ‘Tijdens mijn optreden geef ik alles op alles en deel ik al mijn vreugde, zodat ik heel het publiek mee krijg. Ik laat ze volop genieten en geef hen het gevoel dat ze niet naar een Bollywood film kijken maar er zelfs in zijn.’

Kortom, Bollywood beleef je echt met Madhawie! Ze neemt je mee naar de wereld van glitter en glamour, waar liefde en passie centraal staan. Zoals je weet heeft Madhawie ook haar eigen YouTube channel: Madhawie Dance & Videos. Ze probeert altijd door te gaan met dansen, op verschillende manieren en op verschillende plaatsen om zichzelf te ontwikkelen, door te groeien en vooral anderen weer wat te kunnen meegeven. Ze staat altijd ervoor open om te leren van elkaar en van andere dansers. Mocht je het zelf leuk lijken om samen te werken met Madhawie of ken je een danser waarvan je vindt dat hij/zij samen met Madhawie iets tofs kan choreograferen? Laat het Madhawie weten en misschien gaat ze wel een nieuwe samenwerking aan voor een nieuwe dans video!

Website:             www.madhawie.nl
Mail:                    [email protected]
YouTube:            https://www.youtube.com/c/madhawiedanceschool

Wil jij ook updates krijgen van LIVE/ONLINE Bollywood Danslessen, leuke aanbiedingen en evenementen van Madhawie Dance School? Dat kan! Hieronder kun jij je naam en mailadres achterlaten.