Praag,  Travel & Food Hotspots,  Tsjechië

Oude stad

Oude Stad van Praag

Staré Město, zo wordt de Oude Stad genoemd in het Tsjechisch. Deze Oude stad is het oudste gedeelte van Praag. Veel bekende bezienswaardigheden zijn aanwezig in deze wijk. Dat wilde wij natuurlijk niet overslaan! Wij zijn dus vanaf de Karelsbrug (Karlův most) gelopen naar het Oude Stadsplein (Staroměstské náměstí). Hier is ook het Astronomisch uurwerk van Praag (Pražský orloj) te vinden. Deze bijzondere klok geeft elk uur aan hoe laat het is door middel van een optreden met toeters en bellen! Meer hierover lees je in mijn blog.

Het Oude Stadsplein

Eenmaal aangekomen op het plein was het duidelijk dat dit een centraal punt is om af te spreken met elkaar en de cultuur van Praag tot je te nemen! Het plein is meer dan 9000 m² groot en je ziet dat het populair is voor toeristen die graag een drankje doen bij de terrasjes op het plein.

Wat mij ook direct opviel in de Oude stad, waren de indrukwekkende gevels van gebouwen die goed zichtbaar waren van buitenaf. Daarbij vond ik het prachtig om te zien dat de meeste gebouwen prachtige pastelkleuren hadden. Het geven van kleur aan de stad doet wonderen, omdat het een bepaalde ‘vibe’ uitstraalt en je voelt je daardoor vrolijker vind ik!


Bezienswaardigheden

Oudestadsraadhuis
Je kunt het Oudestadraadhuis op het plein zien. Het is een gebouw met een hoge toren, namelijk 56,59 meter. Dit raadhuis is in 1338 gebouwd.

Astronomisch uurwerk
Graag vertel ik jullie over het Astronomisch uurwerk van Praag. Dit is bevestigd aan de zuidelijke muur van het Oudestadsraadhuis. Deze klok is bijzonder, omdat er astronomische gegevens afgelezen kunnen worden. Het geeft dus niet alleen de tijd aan maar ook de stand van de zon, maan en sterrenbeelden.

Elk uur gaat de klok af en krijg je een optreden te zien, helemaal gratis! Vandaar dat wij in de buurt bleven, zodat we om 17.00 uur konden ervaren hoe het zou zijn. Zo ging de klok stipt om vijf uur af door middel van twee kleine deuren die opengingen. Hierbij zag ik Jezus tevoorschijn komen gevolgd door zijn apostelen. Ook zag ik aan de zijkant een meneer met een tulband en een bescheiden man die met zijn hoofd schudde. Na de klokslagen kraaide er een gouden haan.
Wat geschiedenis: het oudste deel van het uurwerk stamt uit het begin van de 15e eeuw. Ik vond het mooi om dit mee te maken, want ik had nog nooit een astronomische klok als deze gezien! Een tip als je er ook naartoe gaat: hou je tas en spullen goed vast, want dit is de ideale plek voor zakkenrollers.

Kerken
Verder heb je op het plein kerken in verschillende stijlen: de Týnkerk in gotische stijl en de barokke Sint-Nicolaaskerk.

Standbeeld
Midden op het plein staat er een standbeeld van de religieuze hervormer Johannes Hus. Hij was een hoogleraar en uitvinder van het Tsjechische alfabet. Dit standbeeld is 500 jaar na zijn dood opgericht, op 6 juli 1915.

Shoppen en dineren in de Oude Stad

Uiteraard kun je ook lekker shoppen in de Oude Stad van Praag! Er zijn genoeg winkels waar je terecht kan om kleding, accessoires, gadgets of dergelijke te halen. Je hebt ook veel snoepwinkels dus als je van zoetigheid houdt, dan is Praag paradijs! Hou je ervan om exclusief te winkelen? Goed nieuws, want Praag kent haar eigen luxe winkelgebied. Je vindt het in de Joodse wijk Josefov, ten noorden van het Oude Stadsplein. Voorbeelden van winkels die je zult tegenkomen, zijn: Rolex, Louis Vuitton, Cartier etc.
Daarnaast zijn er genoeg mogelijkheden om te dineren in Praag. Overal in de stad zijn er eetgelegenheden. Prijzen zijn ook wat beter dan in Nederland, dus je geeft minder uit. Sla je slag en geniet ervan!

Oude stadsplein bezoeken

Website: Oude Stadsplein
Adres: Staroměstské náměstí, 110 00 Praha 1, Tsjechië

Wil jij meer Travel blogs van mij lezen? Of juist informatie en handige kortingen over Food hotspots?
Klik dan hier

Bedankt voor het lezen en laat een reactie achter, dat zou leuk zijn!
Veel liefs ♥ Madhawie

4 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *