Wat is Bollywood Dans?

Wat is Bollywood dans?

Bollywood is de naam van de Indiase filmindustrie. In de Bollywoodfilms wordt vaak vrolijk en uitbundig gedanst en gezongen. De hedendaagse Indiase filmdans is een mix van allerlei dansstijlen, naast de traditionele Indiase klassieke dans (Bharat Natyam, Kathak, Odissi) uit India zie je ook invloeden uit de hip-hop, streetdance, moderne dans etc. Hierdoor ontstaat een hippe en vooral swingende variant waarbij de Indiase invloeden en bewegingen nog terug te zien zijn.

De dansjes uit de meeste Bollywood films zijn vrolijk, heel dynamisch en je ziet veel glitter en glamour! De dansers zijn gekleed in typisch Indiase kleding, veel kleuren, wijde broeken en blouses. Er wordt vaak op blote voeten gedanst. Bollywood films en dansen worden steeds populairder!

Wat je kan verwachten bij de Bollywood danslessen – Madhawie Dance School

Tijdens de danslessen worden regelmatig danspasjes van de Indiase klassieke dansstijl ‘Bharat Natyam’ ingezet. Je krijgt als leerling een soort fusion mee. Hiermee wordt bedoeld dat je tevens kennis maakt met de geschiedenis van Klassieke dansvorm en leer je dit ook toepassen in de lessen. Soms zijn de liedjes die je zult oefenen ‘Semi-classical’ waarbij je dus Bollywood danspasjes en Bharat Natyam danspasjes gecombineerd zult krijgen. Deze fusion zorgt voor afwisseling in de danslessen, verdieping en verbreding van de kennis en ervaringen. Tijdens de danslessen worden de leerlingen ook uitgedaagd om hun creativiteit in te zetten. Ze krijgen regelmatig opdrachten om danspasjes te bedenken en te improviseren. Samen worden de krachten en talenten gebundeld en er is veel ruimte voor ontwikkeling en uitdaging.

Naast het leren van de Bollywood dans, wordt ook véél aandacht besteed aan expressie en mimiek. Dit zijn aspecten die niet mogen ontbreken in de Indiase dans, want door emoties te laten zien tijdens je dans breng je Bollywood tot leven, net zoals de films! Bollywood is niet alleen dansen maar ook acteren tijdens het opvoeren van je dans. Het leren en uiten van emoties staat centraal tijdens elke les en hier wordt aandacht aan besteed. Door uitleg te geven waar de dans over gaat, zullen de leerlingen precies weten wat de gebeurtenis is. Hierbij wordt met de groep gesproken over de emoties die daarbij een belangrijke rol spelen en hoe die het beste geuit kunnen worden. Dit wordt zowel individueel als in groepen geoefend. De leerlingen zullen tevens de mogelijkheid krijgen om elkaar te voorzien van (positief) feedback. Door de ervaring als (dans)docent/juf in het onderwijs van Madhawie zal dit op een pedagogische manier verlopen. Hierdoor krijgen de kinderen meer motivatie!

  • Madhawie Baansidhar
  • Madhawie Baansidhar
  • Madhawie Baansidhar
  • Madhawie Baansidhar
  • Madhawie Baansidhar
  • Madhawie Dance School


Kortom, wat kan je verwachten van de Bollywood danslessen is dat de Bollywood dans met veel liefde, kennis en ervaringen wordt overgedragen. Madhawie bezit zowel de pedagogische als didactische vaardigheden van een professionele docent om leerlingen te kunnen motiveren en kennis over te dragen. Naast het leren van de Bollywood dans en het ontwikkelen van de leerlingen wordt er ook aandacht besteed aan groepsopdrachten en het feedback geven aan elkaar. Je krijgt het gevoel dat je zelf de acteur of actrice bent uit een bekende Bollywoodfilm en bij optredens anderen mee te nemen in de Bollywood wereld! Je stapt dus in een Bollywood danswereld waarbij er verschillende emoties naar voren komen. Als leerling leer je zowel de fijne als grove bewegingen van de Bollywood films. Hierdoor raak je helemaal ontspannen en voelt het alsof jij de Bollywoodster bent!